Don Frederico ‘Hengst van het jaar’ in Verden.

Alleen hengsten met een uitzonderlijke staat van dienst komen in aanmerking voor de titel Hengst van het jaar. Groot heden als o.a. Werther, Esprit, World Cup I, Weltmeyer, For Pleasure, Argentinus, Stakkato en De Niro kwamen al eerder in aanmerking voor deze oeuvreprijs. Dcit jaar viel de eer ten deel aan de Celler staatshengst Don Frederico.

Het was Angelika Westerhoff die haar merrie Cleopatra (v. Consul)  dekte met de top vererver Donnerhall. Uit deze combinatie werd in 1997 de zwarte Don Frederico geboren. Twee jaar later wist hij hengstenkeuringscommissie en  publiek te overtuigen tijdens de Hannoveraner hengstenkeuring waar de hengst de kampioenstitel kreeg toebedeeld en kwam de hengst in het bezit van het Celler Landgestüt. Tijdens zijn verrichtingsonderzoek in Adelheidsdorf wist de hengst opnieuw te overtuigen en werd hij tweede van maar liefst 45 hengsten. Op vijf en zes jarige leeftijd was Don Frederico finalist op het Bundes Championat en inmiddels in de hengst onder zijn vaste ruiter Ole Köhler succesvol tot en met de zware tour.

Niet alleen zijn eigen prestaties waren opvallend ook in de fokkerij maakt Don Frederico een verschil. Bundes kampioen Dantonisius en reserve kampioene Dark Carlotta stammen uit zijn eerste jaargang. Maar zijn bekendheid dankt de Donnerhall zoon natuurlijk vooral aan zijn dochter Diva Royal die onder het zadel van Dorothee Schneider afgelopen zomer in Londen deel uitmaakte van het zilveren Olympische team van Duitsland en het Grand Prix dressuurpaard Don Johnson van Isabell Werth. Inmiddels staat Don Frederico te boek als vader van meer dan 25 goedgekeurde zonen en een groot aantal veelbelovende dressuurpaarden en staan er meer dan 2500 nakomelingen van de hengst geregistreerd bij het Hanoveraans Verband. Maar liefst 178 dochters staan als staats premie merrie vermeld. De hengst die zelf over een geweldig model en krachtige bewegingen beschikt heeft inmiddels bewezen deze eigenschappen duidelijk door te geven aan zijn nakomelingen. In Hannover spreekt men van een hengst die op dit moment de maatstaf heeft gezet voor de nieuwe generatie sportpaarden. In Nederland was het bloed van Don Frederico vertegenwoordigd door zijn bij het KWPN goedgekeurde zoon Dramatic, die inmiddels naar het buitenland is geëxporteerd.


Don Frederico (v. Donnerhall)